Κιρσοί Κάτω Άκρων

Κιρσοί Κάτω Άκρων

Οι κιρσοί κάτω άκρων είναι διευρυμένες φλέβες συνήθως με οφιοειδή πορεία. Οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα μπορεί να εμφανίσει κιρσοειδή διαμόρφωση, αλλά οι φλέβες που συνήθως επηρεάζονται είναι εκείνες των ποδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή στεκόμαστε  και περπατάμε όρθια αυξάνοντας έτσι την πίεση στις φλέβες του κάτω τμήματος του σώματος μας.

Για πολλούς ανθρώπους, οι φλεβικοί κιρσοί και οι αραχνοειδείς τηλεαγγειεκτασίες – μια κοινή, ήπια ποικιλία των κιρσών – είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Για άλλους ανθρώπους, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο, οίδημα και δυσφορία. Μερικές φορές οι φλεβικοί κιρσοί οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα όπως τη φλεβική θρόμβωση και ακόμα πιο σπάνια την πνευμονική εμβολή.  Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα διαχείρισης της καθημερινότητας, εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και χειρουργικές ή μη παρεμβάσεις για το κλείσιμο ή την αφαίρεση των φλεβών.

Συμπτώματα

Οι κιρσοί συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Τα σημάδια που υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι:  

 • Φλέβες με σκούρο μοβ ή μπλε χρώμα 
 • Φλέβες που εμφανίζονται σε οφιοειδή πορεία και είναι διογκωμένες. Είναι συχνά σαν <κορδόνια> στα πόδια μας 

Όταν εμφανίζονται επώδυνα σημεία  και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:  

 • Ένα αίσθημα πόνου ή βάρους στα πόδια συνοδυόμενα από αίσθημα καύσους ή μυϊκές κράμπες και πρήξιμο. Ο πόνος αυξάνεται όταν καθόμαστε με τα κάτω άκρα σε κατάρροπη θέση ή όταν στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα 
 • Κνησμός γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες.
 •  Αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από μια κιρσώδη φλέβα Οι φλέβες αράχνης είναι παρόμοιες με τις κιρσώδεις φλέβες, αλλά είναι μικρότερες. 

 Οι φλέβες σχήματος <αράχνης> βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και είναι συχνά κόκκινες ή μπλε. Διαφέρουν σε μέγεθος και συχνά μοιάζουν με ιστό αράχνης. Οι φλέβες αράχνης εμφανίζονται στα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν ακόμα και στο πρόσωπο.

Αιτίες

Ανεπαρκείς ή κατεστραμμένες βαλβίδες μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος , ενώ οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα από το υπόλοιπο σώμα μας στην καρδιά, έτσι ώστε το αίμα να μπορεί να επανακυκλοφορήσει. Για να επιστραφεί το αίμα στην καρδιά, οι φλέβες στα πόδια μας πρέπει να λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.  Οι μυϊκές συσπάσεις στα κάτω άκρα δρουν ως αντλίες και τα ελαστικά τοιχώματα των φλεβών βοηθούν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά. Οι μικροσκοπικές βαλβίδες στις φλέβες ανοίγουν καθώς το αίμα ρέει προς την καρδιά και έπειτα κλείνουν για να εμποδίσει το αίμα να ρέει προς τα πίσω. Αν αυτές οι βαλβίδες είναι ανεπαρκείς ή έχουν καταστραφεί, το αίμα μπορεί να ρέει προς τα πίσω και να λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων, προκαλώντας διάταση ή την οφιοειδή διαμόρφωση των φλεβών.

Παράγοντες κινδύνου & Κιρσοί Κάτω Άκρων

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών:  

 • Ηλικία. Ο κίνδυνος των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία. Η γήρανση προκαλεί φθορά στις βαλβίδες των φλέβες, που βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Τελικά, αυτή η φθορά επιτρέπει στο αίμα να ρέει πίσω στις φλέβες και να λιμνάζει σε αυτές αντί να ρέει προς την καρδιά. 
 • Φύλο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβικούς κιρσούς. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της προεμμηνορραγίας ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας επειδή οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των φλεβών. Οι θεραπείες ορμονών, επίσης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών. 
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος στο σώμα αυξάνεται. Αυτή η αλλαγή υποστηρίζει το αυξανόμενο έμβρυο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια δυσάρεστη παρενέργεια – διευρυμένες φλέβες στα πόδια της εγκυμονούσας γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. 
 • Οικογενειακό ιστορικό. Η πιθανότητα εμφάνισης κιρσών αυξάνεται εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν κιρσοειδείς φλέβες. 
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος προσδίδει πρόσθετη πίεση στις φλέβες. 
 • Όρθια ή καθιστική θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αίμα λιμνάζει επίσης, εάν είστε στην ίδια θέση για πολλές ώρες.

Κιρσοί Κάτω άκρων – Θεραπεία

Η θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων είναι κατά βάση χειρουργική. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας. Μία από αυτές αποτελεί η κλασική μέθοδο με εκρίζωση όλης της σαφηνούς φλέβας ή του τμήματος αυτής που ανεπαρκεί. Η μέθοδος αυτή τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να εγκαταλειφθεί και αντικαθίσταται από σύγχρονες αναίμακτες και ατραυματικές μεθόδους. Εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που οι σύγχρονες τεχνικές αντενδείκνυνται.

Laser Ablation – Κατάλυση με Laser

Μια σύγχρονη ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι το laser ablation του κεντρικότερου τμήματος της σαφηνούς φλέβας που ανεπαρκεί μέχρι την σαφηνομηριαία ή τη σαφηνοϊγνυακή συμβολή αντίστοιχα. Η μέθοδος αυτή συνδυάζεται με ταυτόχρονη αφαίρεση των κιρσοειδών διευρύνσεων  με μικροχειρουργική τεχνική. Πρόκειται για μια υβριδική μέθοδος, η οποία συνδυάζεται με άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, τη γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς και την απουσία μετεγχειρητικού πόνου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ενδοαυλικού laser επιτρέπει την αντιμετώπιση προχωρημένων καταστάσεων με μεγάλης διαμέτρου σαφηνή φλέβα, κάτι του αποτελούσε αντένδειξη πριν από μερικά χρόνια.

Κιρσοί Κάτω Άκρων. Θερμική κατάλυση της μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη βοήθεια του laser (1)

Θερμική κατάλυση της μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη βοήθεια του laser (1)

Κιρσοί Κάτω Άκρων. Θερμική κατάλυση της μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη βοήθεια του laser (2)

Θερμική κατάλυση της μείζονος σαφηνούς φλέβας με τη βοήθεια του laser (2)

Κατάλυση με Ραδιοσυχνότητες RF

Εκτός από το ενδοαυλικό laser χρησιμοποιούμε σε μικρότερο αριθμό περιστατικών, τον καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων RF . Πρόκειται για μία μέθοδο με παρόμοια τεχνική με αυτή του ενδοαυλικού laser, απαιτεί λιγότερο χρόνο για τον καυτηριασμό της ανεπαρκούσας φλέβας αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε σαφηνείς φλέβες συγκεκριμένης διαμέτρου.

Κόλλα Venaseal

Μία ακόμα ενδαγγειακή μέθοδος που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια είναι η Κόλλα Venaseal, πρόκειται για τοπική φαρμακευτική θεραπεία στο εσωτερικό του αγγείου η οποία δεν επηρεάζει καθόλου τους γύρω ιστούς. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο σημείο εισόδου του καθετήρα μέσα από τον οποίο τοποθετείται η Κόλλα στη φλέβα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φλέβα αποφράσσεται και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έναντι του laser ή των ραδιοσυχνοτήτων είναι ότι επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια κάτω από το γόνατο, ή με επιφανειακή μείζονα σαφηνή, δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία πολλαπλών παρακεντήσεων στο μηρό  όπως χρειάζονται το Laser και τα ραδιοκύματα και επιπλέον επειδή δεν χρησιμοποιεί θερμότητα, αποφεύγει την πιθανή βλάβη νεύρων ή δέρματος.

Κόλλα Venaseal- Προώθηση κόλλας μέσω ειδικού καθετήρα στην ανεπαρκούσα φλέβα

Κόλλα Venaseal- Προώθηση κόλλας μέσω ειδικού καθετήρα στην ανεπαρκούσα φλέβα.

ΜΟCA (mechanical obstruction chemical ablation)

Από το 2015 χρησιμοποιείται και μια νέα ενδοσκοπική τεχνική, η ΜΟCA (mechanical obstruction chemical ablation) με τον καθετήρα clarivein. Με αυτή τη μέθοδο δεν εφαρμόζουμε θερμική ενέργεια όπως στο laser και τις ραδιοσυχνότητες, αλλά μηχανική και χημική ενέργεια με σκληρυντικό φάρμακο.

Κιρσοί Κάτω Άκρων. MOCA - Προώθηση σκληρυντικής ουσίας εντός της ανεπαρκούσας φλέβας

Κιρσοί Κάτω Άκρων. MOCA – Προώθηση σκληρυντικής ουσίας εντός της ανεπαρκούσας φλέβας

 

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ενδαγγειακών μεθόδων αποτελεί η συνεχής υπερηχογραφική καθοδήγηση σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Επομένως ο αγγειοχειρουργός που τις πραγματοποιεί πρέπει να παρουσιάζει μεγάλη ευχέρεια στη χρήση των υπερήχων. 

Το πλεονέκτημα των ενδαγγειακών επεμβάσεων σε σχέση με τη σαφηνεκτομή είναι το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, διότι δεν αφήνει ουλές και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και μέθη ενώ ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες. Δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα,  διότι δεν έχει χειρουργικό τραύμα ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πιο σύντομα από ποτέ.