Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής αποτελεί μια διάταση του αρχικού τμήματος της αορτής που είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα το ανθρώπινο σώμα.

Τα ανευρύσματα της αορτής μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, η οποία τρέχει από την καρδιά σας μέσα από το θώρακα και την κοιλιά σας. Όταν εμφανίζονται στο στήθος, ονομάζονται θωρακικά ανευρύσματα αορτής. Τα ανευρύσματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στη θωρακική αορτή, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού τμήματος της αορτής κοντά στην καρδιά, του αορτικού τόξου- αψίδας στην καμπύλη της θωρακικής αορτής και της κατιούσας αορτής στο κάτω μέρος της θωρακικής αορτής. 

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής – Επιπλοκές

Η κυριότερη επιπλοκή του ανευρύσματος θωρακικής αορτής είναι η ρήξη και επομένως ο άμεσος θάνατος. Τα μικρά και αργά αναπτυσσόμενα ανευρύσματα θωρακικής αορτής μπορεί να μην σπάσουν ποτέ, αλλά μεγάλα, ταχέως αναπτυσσόμενα ανευρύσματα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ραγούν. Ανάλογα με την αιτία, το μέγεθος και το ρυθμό αύξησης του θωρακικού ανευρύσματος της αορτής σας, η θεραπεία μπορεί να ποικίλει από την προσεκτική και περιοδική παρακολούθηση μέχρι την επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Η ιδανική περίπτωση είναι ο προγραμματισμός χειρουργική αποκατάστασης αυτού όταν κρίνεται απαραίτητο.

Μια άλλη επιπλοκή των αορτικών ανευρυσμάτων είναι ο κίνδυνος αρτηριακής εμβολής από θρόμβους αίματος. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του ανευρύσματος της αορτής. Εάν ένας θρόμβος αίματος αποσπαστεί από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος, μπορεί να φράξει ένα αιμοφόρο αγγείο σε άλλο σημείο του σώματός σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.

Συμπτώματα

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ρυθμό αύξησης ενός ανευρύσματος.

Καθώς το θωρακικό ανεύρυσμα της αορτής μεγαλώνει και παρουσιάζει τάση για ρήξη, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα:  

 • Πόνο στο στήθος ή την πλάτη 
 • Βραχνάδα 
 • Βήχας 
 • Δυσκολία στην αναπνοή 

Επιβαρυντικοί Παράγοντες

Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ανευρύσματος περιλαμβάνουν: 

 • Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση): Καθώς η αθηρωματική πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, γίνονται λιγότερο ευένδοτες και η πρόσθετη πίεση μπορεί να τους προκαλέσει εξασθένηση και διόγκωση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό παρατηρείται συνηθέστερα στους ηλικιωμένους.
 • Γενετική προδιάθεση: Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, όπως και όλα τα αορτικά ανευρύσματα παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με γενετικά σύνδρομα όπως  το σύνδρομο Marfan , Ehlers-Danlos, Loeys-Dietz και σύνδρομο Turner  
 • Φλεγμονές του τοιχώματος της αορτής όπως αρτηρίτιδες ή σπανιότερα μη θεραπευόμενες λοιμώξεις όπως σύφιλη ή σαλμονέλλα. 
 • Προβλήματα με την αορτική βαλβίδα της καρδιάς: Μερικές φορές οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βαλβίδα που το αίμα ρέει κατά την έξοδο από την καρδιά (αορτική βαλβίδα) έχουν αυξημένο κίνδυνο ανευρύσματος θωρακικής αορτής. Ανεπεξέργαστη μόλυνση. Αν και είναι μια σπάνια αιτία θωρακικού ανευρύσματος της αορτής, είναι πιθανό να αναπτυχθεί αυτή η κατάσταση εάν είχατε μια λοίμωξη χωρίς θεραπεία, όπως η σύφιλη ή η σαλμονέλα. 
 • Τραυματικές κακώσεις: Σπάνια, μερικοί άνθρωποι που τραυματίζονται σε πτώσεις ή συντριβές μηχανοκίνητων οχημάτων αναπτύσσουν θωρακικά ανευρύσματα αορτής

Συμπτώματα Ρήξης Ανευρύσματος Θωρακικής Αορτής

Τα σημεία και συμπτώματα που πιθανόν υποδηλώνουν ρήξη του θωρακικού ανευρύσματος περιλαμβάνουν: 

 • Ξαφνικός, έντονος και επίμονος θωρακικός πόνος. Ο πόνος που αντανακλά στην πλάτη και γίνεται αντιληπτός σαν πρόβλημα αναπνοής
 • Χαμηλή πίεση αίματος 
 • Απώλεια συνείδησης 
 • Προβλήματα κατάποσης
 • Αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του σώματος, δυσκολία στην ομιλία ή άλλα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Απεικονιστική Διερεύνηση

Τα θωρακικά ανευρύσματα της αορτής εντοπίζονται συχνά κατά τη διάρκεια συνήθων ιατρικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφία θώρακα, αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα της καρδιάς ή της κοιλιάς, οι οποίες μερικές φορές παραγγέλθηκαν για διαφορετικό λόγο. Η περαιτέρω διερεύνηση του ανευρύσματος πραγματοποιείται με εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θωρακικής αορτής. 

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής – Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας του ανευρύσματος είναι να αποτρέψουμε το ανεύρυσμα από την ταχεία αύξηση της διαμέτρου του και τη χειρουργική αποκατάσταση αυτού προτού υποστεί ρήξη ή διαχωρισμό. Γενικά, οι επιλογές θεραπείας είναι φάρμακα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και ελέγχου των λιπιδίων του αίματος, τακτική παρακολούθηση για τον προσδιορισμό του ρυθμού αύξησης αυτού ή η χειρουργική επέμβαση. Η απόφαση του γιατρού σας εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος της αορτής και από το πόσο γρήγορα αυξάνεται. 

Οι μέθοδοι της χειρουργικής αποκατάστασης ανευρύσματος θωρακικής αορτής ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Ανοικτή Χειρουργική Αποκατάσταση:

Η ανοικτή επέμβαση για την αποκατάσταση ενός θωρακικού ανευρύσματος αορτής περιλαμβάνει θωρακοτομή, διάνοιξη του ανευρυσματικού τμήματος της αορτής και την αντικατάστασή του με ένα συνθετικό σωλήνα (μοσχεύματος), το οποίο είναι ραμμένο στη θέση του. 

Ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση ανευρύσματος κατιούσας θωρακικής αορτής με συνθετικό μόσχευμα

Ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση ανευρύσματος κατιούσας θωρακικής αορτής με συνθετικό μόσχευμα

2. Ενδαγγειακή Χειρουργική Επέμβαση

Ενα συνθετικό μόσχευμα βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα λεπτού σωλήνα (καθετήρα) ο οποίος εισάγεται μέσω των μηριαίων αρτηριών και απελευθερώνεται κατά μήκος του ανευρυσματικού τμήματος της κατιούσας θωρακικής αορτής. Το μόσχευμα – ένας υφαντός σωλήνας που καλύπτεται από ένα μεταλλικό στήριγμα – τοποθετείται στο σημείο του ανευρύσματος και στερεώνεται στη θέση του με μικρά άγκιστρα ή πείρους. Το μόσχευμα αποκλείει το ανεύρυσμα από την κυκλοφορία του αίματος για να αποφευχθεί η ρήξη αυτού.  Ο χρόνος αποκατάστασης είναι γενικά γρηγορότερος με αυτή τη διαδικασία από ότι με την ανοικτή επέμβαση στο θώρακα, αλλά η ενδαγγειακή χειρουργική δεν μπορεί να γίνει σε όλους, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρύσματος κατιούσας θωρακικής αορτής με συνθετικό ενδομόσχευμα

Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρύσματος κατιούσας θωρακικής αορτής με συνθετικό ενδομόσχευμα

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Μετά από ενδαγγειακές χειρουργικές επεμβάσεις, απαιτείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης με αξονική τομογραφία κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος ενδοδιαφυγής-διαρροής του αίματος μέσα στον αυλό του ανευρύσματος.